resepi kari ayam :-
- 1 kg ayam
- 4 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 1/2 - 2 sudu makan cili kisar
- 3 - 4 sudu makan serbuk kari
- 2 - 3 tangkai daun kari
- 2 - 3 biji kentang
- 1 biji kelapa
- 1 biji cili merah(sukati nak ltk ke idak)
- 1 biji cili hijau (sukati nak ltk ke idak)
- 1 btg serai
- 1 - 2 ulas asam keping
- garam secukup rasa
- Ayam dipotong kepada ketulan - ketulan sederhana besar...Bawang merah dan bawang putih ditumbuk kasar...Serbuk kari dan cili kisar dibancuh bersama sedikit air...Kentang dipotong enam... ..Sediakan santan daripada sebiji kelapa...
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk...Apabila naik bau, masukkan pes kari dan cili kisar tadi...Masukkan daun kari & serai...Apabila agak-agak garing, masukkan setengah cawan air...
- Masukkan pula ayam...Kacau rata-rata dan biarkan rempah kari meresap...Kemudian, tambahkan 2 - 3 cawan air...Tutupkan kuali atau periuk dan gunakan api yang kecil...Biarkan sampai mendidih...
- Masukkan kentang dan tutupkan kembali kuali atau periuk...Apabila kentang agak-agak empuk, masukkan cili merah,cili hijau dan asam keping...
- Akhir sekali, masukkan santan ...Biarkan mendidih selama 5 - 10 minit...Bubuh garam secukup rasa...Sedia untuk dihidangkan :P
39 comments:
dahla tengah lapar ni kakty.. huk huk.. nampak sodap gilo
sngguh menyelerakan....
nyum..nyum....
julie & fiza ~ ekekkeekeke..jilat ar pc tu..hehehe..
fuyohhh...sedap2!!
eemmmm...beshnyee kari....baru makan kari ayam 2 hari lalu... teringat2 lg...
makan ngan nasi panas2 ... best ni...
mak aih cicah roti pn sodap..mau ratah jek ayam2 sekalian
slalu ibu ze wat kari pekat2..sodapppp!!
nampak meyelerakan sungguh
blm mkn nie dr pg td..tgk gambo nie terliur plak huhuhu
wargggghhh
sodappp
sha slalu buat kari ayam x letak santan.. sedap gak rasa yea
cicah roti sedap gak ni
aduss kakty, sedapnyer la hai gulai tu..nmpk pekat lemak dia..perghhh
cam best plk tgok kari tu..
hehe..;)
sedapnya, terliur pulak
cicah dengan roti arab, sedap tu :)
i likeee kari...cicah roti pun sedap...
OMG!!
kari tu nmpk sgt menyelerakan!berdangdut tros perut jim!
jim lak mmg minat kari!ADOI!YUMMY!!
k.ty..pos kt fasa 4 sket...
wahhhh sedapnyer kak atty
lik umah kena cube ni....:)
kari ayam...fav saya nie kakty... nampak daun kari tu, bleh terbau sampai ke sini... dasyat oo jaman IT nie ahahha
sedapnye kari ayam kty ni..terliur dah ni...wanie tak pandai masak kari2 ni..kalau mesti mesti tak menjadi..hehehe
wah sedapnyer.. wat lempeng cicah ngan kari pun sedap nih
terliur lieya tgk kak ty.....dah le lieya ni mmg antu kari2 nie....nyum nyum
aku msk kari x boh serai..sedap ke? hehehe..pastu aku pakai air asam jawalah kty..lg sedap ke pakai asam keping..
note: aku org utara kty..wakaka..lain sket pesen msknyer..
yati suka kari ayam jua.. sedapnyerrrrrr
puyohhh terliur miur..wawaawa sedapnye!!!!!
titiwangsa??uwaaaa dekat sgt tu ngn umah i..but i xde sane..sob2..nak g jugak ghatering tue...
uols ~ ari ni leh semua masak kari..ehehhe .leh cicah cekodok..
Amboih, ko atty masak kari ari nih....sedap tul aku tengok, sama lah atie pun selalu gak cecah cekodok...hihi
Terliur la kak ty
Sis...terliur i tgk tau...
yummy yummy...makan cicah roti pun layannnnn
cikgu memasak lak!!!
terbaik la kak..
nampak x ayu tgh tunggu kat depan gate nih?
bak semangkuk pls! :P
lunch td baru mkn kari ayam.. hehehe...
alahai kakty, baru makan td...
sedapnyyrrrr!!
dee ~ aku kan dee..mak aku msk ajar ltk serai..tp aku mmg selalu guna asam keping..kalo takde pun takpe..
alamak kty.. lapar aarr...
nape ramai sgt org klu wat kari taruk serai ek? pastu asam keping lagi...me tak letak pun..sbb tak diajor letak serai..ari tu nk try letak serai tp takut tak sedap pulak jadiknya..
lain org so lainla resepinya kn?
pesssttttt kari ayam tu! berkilat2 nampak..jrg k.ty wat n3 resipi kan?
kty,
letak serai bg bau wangi... heheh..
yg suka ade rasa masam sket, letak le asam keping...
sedap.. makan dgn nasi panas2, kuah banjir... kalo ade sambal belacan.. memang sgt kena... :D
kalo suami kakyong, suka sgt mkn kari ayam dgn kicap...
Post a Comment